Elise werkt met jonge mensen met dementie

Marente is de enige zorgorganisatie in de Bollenstreek die een gespecialiseerde afdeling heeft voor jonge mensen met dementie. Mensen kunnen tussen de 40 en 65 jaar zijn. Elise (26) is een van de helpenden. Ze is ‘leerling helpende plus’. “We krijgen speciale scholingen om deze bijzondere doelgroep de beste zorg te leveren. Familieleden zijn ons ontzettend dankbaar.”

Wat maakt deze jonge doelgroep anders dan een oudere doelgroep?

“Omdat onze bewoners doorgaans fitter zijn dan bewoners van andere woonzorgzorglocaties van Marente, hebben zij veel bewegingsruimte en een grote – maar wel afgesloten – tuin. Vaak is hun geheugen nog wel intact, maar verandert hun persoonlijkheid, stemming en gedrag. Onze jongste bewoner is op dit moment 45 jaar. Dat is iemand die nog grootse plannen had voor het leven, een jonge partner heeft en kleine kinderen. Je kan je voorstellen hoeveel impact dat heeft op het hele gezin.”

Dat klinkt best heftig…

"Dat kan het ook zijn, maar gelukkig biedt Marente goede steun. De scholingen zorgen ervoor dat ik weet wat ik doe, waardoor ik stevig in mijn schoenen sta. En als er iets voorvalt, dan hebben we het daar met elkaar over. Ik weet dat ik een team achter me heb staan dat mij steunt, dat is fijn. Mijn collega’s en ik worden serieus genomen, zeker als het bewoners aangaat. Wij weten het beste wat er bij bewoners speelt, dus Marente ziet ons als specialist op dat gebied.”

Marente Beste Werkgever Elise werkt met jonge mensen met dementie

"Marente is teamspirit: met z'n allen gaan we ervoor!"

 

Waar ben je het meest trots op?

“Dat ik een beetje onderdeel word van de familie van onze bewoners. Ik neem de familieleden van onze bewoners taken uit handen die zij zelf niet kunnen. Onze locatie probeer ik ook voor hen een beetje ‘thuis’ te maken, door oprecht nieuwsgierig te zijn naar hoe het met hen gaat en door bijvoorbeeld een zelfgebakken taart voor te schotelen, die ik samen met hun man of vrouw heb gebakken.”

Wil je ook werken bij Marente?

Bekijk of er een vacature voor je bij zit op onze vacaturepagina, stuur een e-mail naar werving@marente.nl of bel naar 071-4061573.

 

Meer blogs en vlogs